SE*Pawpoint's
Vi finns i Hässelby,
Stockholm, Sweden

Kontakta oss gärna!

Vi är med i SVERAK
Sveriges största kattförbund

Brittiskt långhår & Brittiskt korthår rasbeskrivning och rasstandard

Brittiskt långhår och dess syskonras Brittiskt korthår härstammar från Storbritannien. Sedan den senare delen av 1800-talet har passionerade kattuppfödare avlat på korthåriga kraftiga katter från den engelska landsbygden.

Vid de två världskrigen prioriterade man såklart inte raskattaveln, det ledde till att man behövde para in andra kattraser för att rädda den genetiska variationen. Man korsade Brittiskt korthår med Perser-katter, bland annat, vilket i sin tur introducerade anlaget för lång päls i vår ras. Under lång tid fanns det ingen utställningsmöjlighet för de långhåriga britterna, men under lång tid har man jobbat hårt för att få dem fullt godkända. I vårat kattförbund FIFe har Brittiskt långhår varit godkänd för utställning och fokuserad avel sedan 1 januari 2017. De Brittiska korthårens rasstandard etablerades 1960 inom FIFe.

Kom ihåg at alla katter är unika individer, och kan därför utvecklas olika. Rasbeskrivningen är endast till för att man ska få en ungefärlig bild kring visionen av hur britterna ska se ut och vara.

Utseende

Brittiskt långhår & Brittiskt korthår, ofta kallade ”britter”, är runda katter med rejäl benstomme (som inte ska/får förväxlas med fetma) och benämns som cobby i kroppen. Benen ska ge ett kort och kraftigt intryck och tassarna ska vara runda. Svansen är kort och tjock med en rundning i toppen. Öronen ska vara små och sitta brett isär. En bra beskrivning är att örats centrum ska ligga utanför ögats ytterkant om man tänker en rak linje ner. Britterna har stora runda ögon som ska ge ett öppet uttryck, likt en ugglas. Ögonfärgen ska vara djupt bärnstensfärgad. Undantagen är dock silver-och golden varianterna som ska ha gröna ögon, de grönögda silvermönstrade katterna (som också kan ha orange ögonfärg), höggradigt vitfläckiga katter som kan vara odd-eye (ett öga blått, det andra orange) samt colourpoint som ska ha blåa ögon.

Brittens huvudprofil är lika viktigt som allt annat. Nosen ska vara kort, men inte lika kort som hos en Perser/Exotic och inte heller lika lång som hos en Europé utan någonstans där emellan. En bra profil avgörs av att stoppet i pannan inte är för markerat eller för plant, samt att hakan är ”den rätta”. Den ska synas och ge ett harmoniskt intryck tillsammans med resten av ansiktet. Morrhårskuddarna ska vara väl rundade för att passa katten.

Långhåriga och korthåriga

Brittkatterna finns i två olika hårlag: långhår och korthår. Hos långhåren så ska pälsen vara semilång, tät och kännas som fluffig plysch. Den får inte misstas för kattrasen Persers päls, som i sin tur ska vara lång och silkig. Hos korthåren ska pälsen vara tät och ”crispig”. Det ska vara stuns i hårstråna och de ska nästan stå ut från kroppen, inte ligga platt som hos exempelvis en Burma-katt.

Pälsvård är viktigt

För att ett Brittiskt långhår ska må bra behöver man ta hand om pälsen. Gör man det inte kommer det uppstå tovor som om de får sitta alldeles för länge kan leda till smärta för katten och andra följdproblem. Normal pälsvård är att man kammar igenom pälsen på katten med vanlig stålkam. Brittiska korthår behöver generellt sett mindre pälsvård än ett långhår.

Hanarna är generellt sätt större än honorna och deras viktspann ligger på mellan 5-8 kg medan honorna oftast ligger mellan 4-6 kg. Britten är en ras som utvecklas långsamt och betraktas som färdigvuxen när den är omkring 3-4 år gammal. Första året växer kroppen på längden och höjden, restrerande år mognar katten i sitt utseende då huvud, öron och kropp balanserar sig.

Britten är en lugn ras som gärna tar det lugnt när den värsta ungkattsperioden har lagt sig. Den anpassar sig väldigt bra till inomhuslivet men har inget emot att få tillgång till en rastgård där den kan sitta och spana på fåglar och jaga flugor. Britten är en tålmodig och kärvänlig ras och passar såväl barnfamiljen som pensionären. Britten vill oftast vara med utan att vara för påträngande. När den inte har ögonen på dig så finner du den oftast liggandes på soffan, vid din fotände i sängen eller liggandes på någon annan mysig plats i hemmet.

Många färger

Britterna kommer i många färger. Den mest klassiska färgen är blå (grå) som var den enda ursprungligt godkända färgen på britterna. Sedan dess har det tillkommit en uppsjö av färger, mönster och andra anlag. Det mest karaktäriska för britten är den tjocka ”dubbla” pälsen och det nallebjörnssöta uttrycket.

En sann vän

Britterna är kärvänliga, lugna och vill gärna vara där familjemedlemmarna är. Oftast ligger de bredvid i soffan, vissa kan unna sig att sitta lite i familjens knä stundtals. Oavsett är de alla lika underbara.

Bus – i rimliga mängder

Det finns spring i benen även på britter, men generellt sett är detta en lugn kattras som passar de allra flesta hushåll.

Kort eller lång päls

Britterna delas in i två olika raser utefter pälslängden: Brittiskt korthår och Brittiskt långhår. I grund och botten är de samma sorts katt, pälslängden avgör vilken ras de tillhör. Detta kallas att de är ”syskonraser”.

Rasstandard

Övergripande: Brittiskt långhår/brittiskt korthår ska vara stor till medium.

Huvud: Huvudformen ska vara rund och massiv med en bred skalle.
Nosen ska vara kort, bred och rak med en liten inbuktning, dock ej ett stop som hos ”Perser”.
Hakan ska vara kraftig/stark.


Ögon: Ögonens form ska vara stor, rund, med öppet uttryck och satta brett isär.
Ögonfärgen ska vara kopparfärgad eller djup orange / blå / odd eyed / grön eller blågrön (grön föredras).


Öron: Öronens form ska vara små och något rundade i topparna.
Öronen ska vara placerade brett isär.


Svans: Svansen är kort och tjock, med en något rundad topp.


Nacke: Huvudet sitter på en nacke som är kort, kraftig och välutvecklad.


Kropp: Kroppen är i sin struktur muskulös, cobby. Bred bröstkorg, axlar och rygg. Kraftig och gedigen.


Päls: Långhårens päls är halvlång till lång, stående bort från kroppen. Kort i ansiktet, gradvis ökande i längd på kinderna. Välutvecklad krage. Strukturen är fast, dubbel, tät och plyschig med underull som ger pälsen distinkt form. Säsongsmässiga förändringar i pälsdensitet, längd och textur är OK.

Korthårens päls är i sin struktur kort och tät, och ska inte ligga platt. Den ska ha en bra underull. Fin textur, som ska kännas ”crisp” (något sträv) vid beröring.
Pälsens färg ska vara enhetlig ner till rötterna, undantaget mönstrade och silvervarianter.


Ben: Benen är korta och kraftiga.
Tassarna är runda och fasta.